عصبانی

 

عصبانی شدن بدون دلیل، اضطراب، بی دقتی، مشکلات رفتاری، تغییر دست خط، گیجی، افسردگی، زودرنجی، نداشتن اعتماد به نفس و کم شدن حافظه مواردی هستند که می توانند بر اثر مصرف مواد طبیعی یا شیمیایی بوجود آیند. رابطه میان تغذیه و سلامت جسمانی برای همه کاملاً مشخص است، اما بسیاری از ما اطلاع چندانی از تغییرات رفتاری به دلیل مصرف غذاهای مختلف نداریم.

خانمی ۴۴ ساله که پس از فوت ناگهانی فرزند ۱۲ ساله اش سالها از افسردگی و اضطراب شدید رنج می برد و داروهای شیمیایی هم هیچ کمکی به او نکرده بودند، با کمک متخصصات تغذیه با افزودن موادی مانند ویتامین B و اسیدهای چرب به رژیم غذایی خود به طور کاملاً باور نکردنی دگرگون شد. او همچنین مصرف قهوه، نمک و شکر را قطع کرد و در عوض میوه، سبزی و ماهی بیشتری مصرف می کرد.

بسیاری از مردم از شنیدن اینکه موادغذایی بر رفتار آنها تأثیر دارد شوکه می شوند، اما جالب است بدانیم موادغذایی روی سلولهای مغزی هم به اندازه هر سلول دیگر بدن تأثیر می گذارد. بسیاری از مواد به دلیل شباهت ساختاری با مواد مترشحه در مغز باعث بی نظمی کل بدن می شوند. بسیاری از دانشمندان حذف یک ماده خاص و سپس وارد کردن آن را به رژیم غذایی باعث بروز بسیاری از بیماری ها مثل جنون، وهم و خیال، افسردگی، سردرد و سوءظن می دانند.

با کمی دقت می توان متوجه این تغییرات شد. از احساس نشاط با خوردن یک فنجان چای در صبح گرفته تا زودرنجی و رخوتی که بر اثر گرسنگی بیش از حد یا پرخوری بوجود می آید. بعضی از این تأثیرات بر رفتار ممکن است نامحسوس و کم، مثل بداخلاقی و عصبانی شدن کسی که گرسنه است و یا شدید، مثل گریه و بی تابی کودکان زیر ۷ سال هنگام قلنج کرن باشد؛ البته بیشترین تأثیرات مشخص غذا روی رفتار در مشکلات رفتاری کودکان بیش فعال و افرادی که حساسیت های شیمیایی یا پوستی مثل اگزما و یا کهیر دارند، دیده می شود.

این واکنش ها در بعضی موارد بیشتر هستند و ممکن است با غذاهای حساسیت زای دیگری همزمان مصرف شوند. حساسیت های غذایی باعث خارش، مشکلات تنفسی و دردهای شکمی می شوند که بر رفتار فرد تأثیرگذار است.

یکی از محققان به این نتیجه رسیده که بعضی سردردهای مزمن در کودکان، بیش فعالی، زودرنجی و دردهای شکمی آنها، از رژیم غذایی ایجاد شده که برای خانواده هایشان کاملاً غیرقابل پیش بینی است.

تحقیقات جدید نشان می دهد که بیش از ۶۰ درصد بر اثر مصرف بعضی مواد واکنش نشان می دهند. این مواد شامل رنگهای غذایی شیمیایی مثل تارتازین، چاشنی ها، نگهدارنده ها و محصولات لبنی کنار مواد شوینده و عطرها می شوند و پزشکان استرالیایی تأثیرات مواد شیمیایی و رنگی بر بی خوابی و زودرنجی کودکان را بسیار شدید می دانند.

به طور کلی حدود ۵ تا ۱۰ درصد کل مردم دنیا، حساسیت های غذایی دارند. محققان انگلیسی می گویند سروتونین، دوپامین، و نوراپی نفرین در مغز تولید و ترشح می شود. تریپتوفان و اسیدهای آمینه که در غذاهای پروتئین دار موجود هستند، باعث تحریک سرتونین که عامل آرامش و استراحت است می شوند و تیروزین، تئین، کافئین و… باعث تحریک دوپامین و نوراپی نفرین شده و در نتیجه باعث تشدید بی خوابی می شوند. این مواد حساسیت زا در موادغذایی طبیعی یا مصنوعی وجود دارند مثل سالیسیلات. در بسیاری از میوه ها مثل سیب و گوجه فرنگی بخش عمده سالیسیلات زیر پوست میوه و به طور مصنوعی در داروهایی مانند آسپیرین وجود دارد.

غذاهایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر رفتار تأثیرگذار هستند :

  • چربی باعث رخوت
  • شکر باعث افزایش فعالیت بصورت موقت
  • کافئین باعث تحریک
  • سیر باعث انواع مختلف حساسیت ها برای افرادی که تحمل لاکتوز را ندارند
  • 86 بازدید

برچسب ها

مطالب پیشنهادی ما

دیدگاه های شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تبلیغات

تبلیغات متنی